1. ELSŐ LÉPÉS

Ellenőrizzük a légzését, ébrenlétét

A jól beállított légzésfigyelő monitor nagy segítséget nyújt a légzésleállás azonnali észleléséhez, ezért a veszélyeztetett csecsemők esetén használata egyértelműen javasolt, de egészséges babáknál is indokolt lehet az alkalmazása. A baba alá tett érzékelővel összekötött monitor a baba mozgását (tehát a légzését is) figyeli, 20 másodperces mozdulatlanság esetén riaszt. Ha a riasztás valós, és nem technikai probléma áll fenn (például a kiságyban a baba csak legurult az érzékelő területéről), a szülőnek az akut életveszély elhárítását azonnal el kell kezdeni.

Első lépésként mindenképpen ellenőrizzük, hogy ébren van-e, illetve lélegzik-e a baba, mozog, reagál-e a nógatásunkra.

2. MÁSODIK LÉPÉS

Ingerlés (dörzsölés, csipkedés)

Ha a csecsemő mozdulatlan, mellkasa nem emelkedik és süllyed, először próbálkozzunk erősebb bőringerek alkalmazásával. A test vagy a talpak simítása, dörzsölése önmagában elegendő ingere lehet a légzőközpont „észhez térésének”, tehát a légzés újbóli beindulásának.

Fontos: a baba rázása, ütögetése, fejjel lefelé lógatása tilos!

3. HARMADIK LÉPÉS

Segítség kiáltás (több személy: OMSZ 104)

Amennyiben az ingerlés nem vezetett eredményre, kiáltsunk segítségért! Ha rajtunk kívül más is van a helyszínen, ő azonnal hívja a mentőszolgálatot (104-es hívószám minden vezetékes és mobil telefonról), hogy a szakszerű segítség minél hamarabb megérkezzen.

Ha viszont egyedül vagyunk a babával, először azonnal kezdjük meg az újraélesztést (hogy a telefonálással kezdetben ne veszítsünk értékes időt) és csak később, egy percig végzett újraélesztés után szakíthatjuk meg a folyamatot egy gyors segélyhívás idejére.


Azonnali teendőink:

Babaágyból kivenni, kemény alapra fektetni, mellkasát szabaddá tenni.

Az újraélesztéshez a csecsemőt vegyük ki a kiságyból és fektessük kemény alapra (ez lehet a pelenkázó asztal, vagy a szőnyeg is) és gyors levetkőztetéssel tegyük szabaddá a mellkasát.

4. NEGYEDIK LÉPÉS

A légutak szabaddá tétele: száj kitisztítása, fej egyenes, áll megemelése

Ha továbbra sem lélegzik, nézzünk bele a szájába, hogy nem látunk-e benne hányadékot (anyatejet vagy tápszert), vagy a szájba került idegen testet, ami a légzést akadályozná. Ha esetleg látunk ilyent, azt ruhával töröljük ki vagy óvatosan távolítsuk el.

A légutak megnyitásához, átjárhatóvá tételéhez fordítsuk a baba fejét középre, egyenes állásba, az állát pedig emeljük fel. Arra ügyelni kell, hogy a baba fejét ne hajtsuk hátra, mivel ez a légcső megtöretését okozza, és ezáltal lehetetlenné teszi a hatékony lélegeztetést.

5. ÖTÖDIK LÉPÉS

Légzésvizsgálat (10 másodperc)

Ha már szabad a légút, hajoljunk a baba arca fölé és röviden vizsgáljuk meg, hogy továbbra sincs-e légzés (nem emelkedik-süllyed a mellkas, nem hallatszik vagy érződik levegőáramlás a baba orránál és szájánál). A vizsgálatra legfeljebb 10 másodpercet szánhatunk!

6. HATODIK LÉPÉS

Lélegeztetés (5 befújás szájból szájba-és-orrba)

Amennyiben a baba saját légzése még mindig hiányzik, mesterséges lélegeztetéssel kell levegőt (és a benne lévő oxigént) a csecsemő tüdejébe juttatni. Ez otthoni környezetben, segédeszközök hiányában csak saját szánkkal tudjuk kivitelezni, a magunk által beszívott levegőt „adjuk át” a babának.

Csecsemők lélegeztetésére az ún. „szájból szájba-és-orrba” módszer alkalmazható: vegyünk egy nagy levegőt, majd az átjárható légút fenntartása mellett (a csecsemő feje középállásban, álla felfelé emelve) szánkkal egyszerre fogjuk körbe a baba orrát és száját, és fújjuk be a levegőt a tüdőbe. A befújás 1 másodperc alatt történjen, és ne legyen túl erős. A befújás után fejünket-arcunkat kissé emeljük el a baba arcától, és mellkasára pillantva ellenőrizzük, hogy a lélegeztetésünk hatékony volt-e (ha a levegő valóban a baba tüdejébe került, akkor a kicsi mellkasa a befújás alatt megemelkedik, a befújások közötti szünetben pedig visszasüllyed). Kezdetben végezzünk 5 mesterséges lélegeztetést a fentiek szerint, mindegyik után ellenőrizve annak hatékonyságát.

7. HETEDIK LÉPÉS

Életjelek keresése (10 másodperc)

Az 5 befújásos lélegeztetés elégséges a csecsemő oxigénhiányának átmenetileg enyhítésére, ezért most elérkezett az idő a szívműködés és a vérkeringés gyors értékelésére. Ha ugyanis a légzésleállást hamar észleltük és a lélegeztetést is hatékonyan végeztük, a baba oxigénhiányos állapotát talán még szívműködésének leállása előtt meg tudtuk szüntetni.

A szívműködés és a vérkeringés vizsgálatánál a légzésvizsgálathoz hasonlóan ugyancsak 10 másodperc áll rendelkezésünkre. Ezalatt a feladatunk az, hogy az esetleg meglévő vérkeringést bizonyító bármilyen életjelet keressünk. Életjel lehet a köhögés, csuklás, sírás, szemnyitás, a törzs vagy a végtagok megmozdulása, vagy a légzőmozgások megindulása. A szívhangok vagy a pulzus keresése laikusok számára nehézkes, időigényes és bizonytalan eredményt ad, ezért ezeket a keringés vizsgálatánál ne alkalmazzuk!

8. NYOLCADIK LÉPÉS

Mellkaskompresszió (30 mellkasnyomás; 100-120/perc)

Ha nem tapasztalunk semmilyen életjelenséget, vagyis a baba továbbra is mozdulatlanul fekszik, a hiányzó szívműködés pótlására azonnal kezdjünk mellkaskompressziót (ismertebb nevén „szívmasszázst”). A mellkaskompresszió lényege, hogy a mellkasban, a szegycsont alsó része és a gerinccsigolyák között lévő szív gyors, ritmusos összenyomásával a szívműködés és ezáltal a vérkeringés bizonyos fokig pótolható.

Fontos: a megfelelő mellkaskompresszióhoz kemény alap (pelenkázó asztal, vagy szőnyeg) szükséges, ágyban, matracon újraélesztés hatékonyan nem végezhető!

A mellkaskompresszió helye:

A felül levetkőztetett, szabaddá tett mellkasú csecsemőn megkeressük a szegycsont alját, ahol az alsó bordaívek középen, a szegycsontnál összefutnak. E felett 2 harántujjal (3-4 cm), a szegycsont alsó harmadában kell a mellkaskompressziót végezni.
A szívmasszázs ideális helye más módon is meghatározható: a baba mellkasán, az emlőbimbókat összekötő képzeletbeli vonal alatt egy harántujjal ujjaink ugyancsak a szegycsont alsó harmadára kerülnek.

A mellkaskompresszió technikája:

Az említett helyen egyik kezünk két ujjával (mutató- és középső ujjunkkal) végezzünk 30 kompressziót egymás után, gyorsan és ritmusosan (kb. 100-120/ perc ütemben, tehát másodpercenként 2 mellkasi nyomással).

Hatékony kompressziók eléréséhez a mellkas benyomásának mélysége a mellkas teljes átmérőjének kb. 1/3-ad része kell, hogy legyen, ez csecsemők esetén 3-4 centimétert jelent.

9. KILENCEDIK LÉPÉS

2 befújás, 30 mellkasnyomás folyamatosan

30 mellkaskompresszió után ismét lélegeztetnünk kell a babát a fent megbeszéltek szerint (tehát a légutak szabaddá tételét követően befújás szájból szájba és orrba), ezúttal azonban már csak két alkalommal. A lélegeztetéseink eredményességét, vagyis a baba mellkasának emelkedését-süllyedését most is minden befújásnál ellenőrizzük!

A két lélegeztetést ismét 30 mellkaskompresszió követ, majd megint két lélegeztetés, 30 mellkaskompresszió, két lélegeztetés és így tovább. Nagyon fontos, hogy a mellkaskompressziók (30) és a lélegeztetések (2) folyamatosan, gyors váltásokkal történjenek, a köztük lévő szünet minél rövidebb legyen! Ha az újraélesztésnél több személy van jelen, a feladatok megosztása könnyebbé és hatékonyabbá is teszi a folyamatot: a 30:2 arány betartásával egyikük végezheti a mellkaskompressziókat, a másik pedig a befújásos lélegeztetéseket, majd egy idő után cserélnek.

10. TIZEDIK LÉPÉS

1 perc után segélyhívás (OMSZ tel:104)

A mentőszolgálat szakembereinek a nagyobb rutin mellett számos eszköz áll rendelkezésre, amivel az újraélesztés hatékonyságát, végkimenetelét nagy eséllyel javítani tudják. Minél előbb megérkezik a szaksegítség, annál nagyobb az esély arra, hogy a szülők, laikusok által megkezdett újraélesztés sikeres legyen.

Ezért amennyiben az újraélesztés megkezdésekor több személy van a helyszínen, egyikük azonnal hívja a mentőszolgálatot a 104-es telefonszámon, a másik személy pedig közben haladéktalanul kezdje meg a csecsemő újraélesztését. Ha viszont a csecsemőhalál észlelésekor egyedül vagyunk a helyszínen, az újraélesztés megkezdésével nem szabad késlekednünk, még egy telefonhívás idejéig sem. Ilyen esetben a mentőszolgálat riasztásának ideje egy perc szakszerűen végzett újraélesztés (lélegeztetés és mellkasi kompresszió) után jöhet el. A hívásnál a mentőszolgálat diszpécsere a kihangosított, magunk mellé tett telefonon keresztül adott utasításokkal folyamatosan segíti az újraélesztést a mentőszolgálat szakembereinek helyszínre érkezéséig.

11. 

ÉLETJELEK JELENTKEZÉSE ESETÉN

Ha a baba az újraélesztés során életjeleket mutat, az akut életveszélyes állapotot sikerült elhárítani. A csecsemőt természetesen ez esetben is azonnal kórházba kell juttatni további kivizsgálás és kezelés végett.

Emlékeztetőül nézze meg az újraélesztés lépéseiről készült oktatóvideónkat, és a csecsemő újraélesztés folyamatát egyben (görgessen lejjebb a teljes kép megtekintéséhez): I- Igen, N- Nem